De film Killers of the Flower Moon heeft ervoor gezorgd dat het verhaal van het Indiaanse volk Osage uit Missouri in de schijnwerpers staat. Wie waren de Osage en wat is het echte verhaal achter de hoofdpersonen van de film waarin Leonardo DiCaprio en Robert de Niro de hoofdrol delen?
De naam Osage komt uit het Frans en staat voor ‘kalm water’. Zij noemen zichzelf echter ‘Wazhazhe‘, wat ‘midden-water’ betekent. De Osage waren een inheems Amerikaans volk dat oorspronkelijk in de regio van de huidige staat Missouri leefde voordat ze gedwongen werden te verhuizen naar wat nu Oklahoma is. Dit Indiaanse volk bestond voornamelijk uit jagers en verzamelers die in dorpen leefden en staan bekend om hun rijke cultuur, geschiedenis en het geloof dat ze een integraal onderdeel zijn van een groter universum, geschapen door Wah’Kon-Tah of Wakonda. Volgens de Osage heeft alles wat geschapen is, de geest van Wakonda in zich, van bomen, planten en de lucht tot dieren en mensen.
De 19e-eeuwse schilder George Catlin beschreef de Osage als “het langste mannenras in Noord-Amerika, met rode of witte huiden; velen van hen zes en een halve, en anderen zeven voet” [respectievelijk 198 en 213 cm]. De missionaris Isaac McCoy beschreef de Osage als een “ongewoon woest, moedig, oorlogszuchtig volk” en zei ook dat zij de “mooiste indianen waren die ik ooit in het Westen heb gezien”.
De Osage leefden oorspronkelijk in het oostelijke deel van wat nu de staat Missouri is, maar werden gedwongen zich te verplaatsen als gevolg van het Amerikaanse overheidsbeleid waarbij de verwijdering van inheemse volkeren van hun inheemse landen de vorm van een wet nam en beter bekend staat als de Indian Removal Act. Deze wet werd ingevoerd om inheems land te annexeren en hun eigendom vervolgens over te dragen aan zuidelijke staten, met name aan de staat Georgia. De wet werd in 1830, na lange onderhandelingen, uiteindelijk aangenomen en leidde onder meer dat de Osage en de nog grotere Cherokee-stam uit hun thuisland werd verdreven.



Verhuizing en olie
De noodgedwongen verhuizing voor de mensen van de Osage-stam was moeilijk, maar zou uiteindelijk lucratief blijken te zijn. Het volk ontdekte namelijk tijdens hun verblijf in Oklahoma grote olievoorraden op het land waarop ze nu woonden. Dit markeerde een keerpunt in hun geschiedenis en zou de stam in een klap een van de rijkste inheemse naties in de Verenigde Staten maken. De ontdekking van olie in het Osage-gebied vond plaats in de late 19e en vroege 20ste eeuw, met als pionier een man genaamd Ben Bennet. Hij boorde naar olie in het Osage-gebied in 1897 en vond een aanzienlijke oliebron. Met de ontdekking van olie werden oliebedrijven zoals Phillips Petroleum Company aangetrokken tot het land van de Osage. Deze bedrijven wilden de oliebronnen exploiteren en betaalden royalties aan de Osage voor het recht om dit te doen. De olie en het geld stroomden letterlijk binnen, waardoor de Osage steeds meer aanzien kregen. Individuen en families ontvingen geldbedragen die voor die tijd ongekend waren. Dit leidde tot een periode van ongekende welvaart en welzijn voor de Osage.
Er was echter ook een keerzijde. Naarmate de oliewinning in het Osage-gebied toenam en de welvaart van de Osage steeg, begonnen blanke buitenstaanders zich steeds meer te interesseren voor de rijkdom van de Osage. Dit leidde tot manipulatie en fraudepogingen om de controle over de inkomsten uit olie te krijgen. Een bekend voorbeeld van deze inmenging was het gebruik van het zogenaamde headright system, letterlijk vertaald: “hoofdrechtverkoop.” Onder dit systeem konden blanke voogden worden aangesteld voor Osage-individuen die als “onbekwaam” werden beschouwd om hun eigen financiën te beheren. Deze voogden hadden vaak ongebreidelde toegang tot de royalty inkomsten van de Osage, wat leidde tot grootschalige financiële uitbuiting en verduistering van rijkdom. Ook kwam het regelmatig voor dat buitenstaanders trouwden met Osage leden, zodat ze toegang konden krijgen tot het olie-erfdeel van hun echtgenoten.
Moord op de Osage
Een nog negatiever gevolg was dat het volk tegelijkertijd een doelwit begon te worden voor mensen die snel aan veel geld wilden komen. Deze duistere wending leidde tot het beruchte Osage-moordencomplot, wat het onderwerp is van de film Killers of the Flower Moon. De Osage werden het slachtoffer van een gruwelijke reeks moorden die werden gepleegd om de controle over de olie-inkomsten van de Osage te verwerven. Het werd een van de grootste moordmysteriën in de Amerikaanse geschiedenis, mede doordat de federale en lokale autoriteiten vaak medeplichtig waren aan de vele vergiftigingen en moorden waardoor ze onopgemerkt konden blijven.



Het einde van de Osage-moorden en het herstel van enige veiligheid voor de gemeenschap zou er uiteindelijk komen na inmenging van de FBI, die na veel druk van de Osage Nation (de raad van de Osage) bewijsmateriaal van onder meer privédetectives die door de Osage waren ingehuurd, konden gebruiken om de daders op te sporen. Na intensief onderzoek werden de verschillende verdachten, waaronder hoofdverdachten William K. Hale (naar eigen zeggen “King of the Osage Hill”, gespeeld door Robert de Niro) en Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) gearresteerd en aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij de moorden van onder andere Henry Roan, Mollie Kyle (Burkhart) en Anna Brown. Familieleden van Hale zeiden dat hij ooit opmerkte: “Als die verdomde Ernest zijn mond had gehouden, zouden we nu rijk zijn“. Deze quote en de gebeurtenissen vormen het plot in de Killers of the Flower Moon.
De perikelen zouden uiteindelijk leiden tot strengere regels voor voogdij en financiële transacties met inheemse Amerikanen om te voorkomen dat ze in de toekomst wederom uitgebuit zouden worden. In de 21ste eeuw heeft de door de federatie erkende Osage Nation circa 20.000 ingeschreven leden, die de cultuur van de Osage levend proberen te behouden. Ook beheert het haar eigen huisvestingsdienst en is het de eigenaar van een truckstop, een tankstation, tien rokerijen en meerdere casino’s. De jaarlijkse economische impact van de stam werd in 2010 geschat op $222 miljoen dollar.



Meer artikelen over Cultuur
Waar komt de kleur en naam van turquoise vandaan?
Het verhaal achter de verfrissende kleur turquoise is een interessante. Wat is de oorsprong en betekenis van deze befaamde kleur …
De levendige erfenis van Vincent van Gogh op zijn 170e verjaardag
Vincent van Gogh, een naam die synoniem is geworden met kunstzinnige genialiteit, passie en emotionele diepgang, zou op 30 maart …