Het blauwe bord met een witte rand en een grote witte P in het midden. Het verkeersbord kun je overal op de wereld vinden en overal is de betekenis exact hetzelfde: hier kun je parkeren. Een korte geschiedenis over hoe het P-parkeren verkeersbord is ontstaan.
Het P-parkeren bord hebben we te danken aan een sportevenement. Om precies te zijn: de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928. Toen op 17 mei 1928 ’s werelds grootste sporttoernooi begon hadden de organisatoren en de verkeerspolitie maar één vrees: wat als er een toestroom van auto’s zouden zijn en we de druk niet aan kunnen? Tot nog toe was het grootste aantal auto’s op één plek ongeveer 1800 auto’s, welke op 1 mei 1927 werd gehaald toen Nederland tegen België moest voetballen. Ter anticipatie werd besloten om speciaal voor de buitenlandse sportfanaten en bezoekers parkeerplaatsen te bouwen.
Het idee was namelijk dat alle bezoekers minstens één parkeerplaats nodig zouden hebben en dat het aantal bezoekers ver boven de vorige keer zou zijn. Alleen parkeerplaatsen bouwen zou niet voldoende zijn, want het (extra) verkeer moest ook worden geregeld en dus werd er volop nagedacht hoe ze de omgeving van het Olympisch Stadion in Amsterdam konden verbeteren.

Het parkeerbord
Op de foto’s is duidelijk te zijn dat de Duitse borden anders zijn dan de “Nederlandse” borden die we nu gewend zijn. De borden zijn in de loop der tijd geëvolueerd van rond met een rode rand naar vierkant met een witte rand en het waren de Amsterdammers die deze verandering direct door wilden voeren. Rond was voorlopig goed, maar hij moest wel in het blauw.


Wereldwijd succes
De borden waren op tijd voor de Spelen en werden op de eerste dag van het toernooi geïntroduceerd aan het volk. Het was een groot succes, want ondanks het feit dat er meer dan 5000 auto’s waren op 3 juni 1928 tijdens de voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Uruguay, had de verkeerspolitie weinig tot geen problemen. In eerste instantie hadden enkele bestuurders nog moeite met het begrijpen van de borden, maar al gauw zou het nieuws de wereld overgaan en Amsterdam werd het voorbeeld van hoe het op de rest van de wereld ook zou moeten gaan.
Het eerste land dat het verkeersbord overnam was Curaçao, die het in juni 1928 invoerde. Een jaar later was het de Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties, die stelde dat de uniformiteit van verkeersborden belangrijk was en adviseerde de landen dezelfde verkeersborden in te voeren, om zo (meer) internationale eenheid te creeren. Zo werd het parkeerbord in hetzelfde jaar nog toegevoegd aan het internationale standaardpakket van verkeersborden. In de loop der jaren heeft het bord een andere vorm gekregen (rond) en worden in sommige landen ook andere kleuren gebruikt. Als voorbeeld dient Canada, die een groene kleur gebruikt in plaats van blauw.
Ook interessant
Meer artikelen over Cultuur
Día de Muertos: Mexicaanse herdenkingsfeest van de doden met een rol voor de bloem cempasuchil
Wat is Día de Muertos en waarom is het een belangrijke dag voor Mexicanen? En welke rol speelt de bloem …
België, Congo en de menselijke dierentuin uit Belgisch-Congo tijdens Expo ’58
Voor de wereldtentoonstelling van 1958 zette België een 'menselijke zoo' neer waar mensen uit Congo bezichtigd konden worden. Hieronder het …
Waar komt de naam van de stad Londen vandaan?
Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam Londen, de hoofdstad van Engeland. Hieronder een overzicht van deze …