Het jaar 2021 kan nu al het jaar van Rotterdam worden genoemd. Een terugblik op het Eurovisie Songfestival 2021 te Rotterdam.
Toen Duncan Laurence in 2019 het Eurovisie Songfestival won en daarmee het grote festival naar Nederland haalde, barstte er een strijd los tussen steden die het festival wilden organiseren. Dat Rotterdam mee zou doen stond buiten kijf, maar ook Maastricht en Arnhem waren geïnteresseerd om geëerd te worden als organisator van ’s werelds grootste muziekevenement. De reden daarvoor is simpel: naamsbekendheid en daarmee (extra) inkomsten.
Zo maakte cultuurwethouder Saïd Kasmi op Op1 bekend dat door het Eurovisie Songfestival, Rotterdam al meerdere (extra) aanvragen heeft gekregen om grote zakelijke tech – en medische evenementen in Ahoy te organiseren en noemde hij het een visitekaartje voor Rotterdam. Ook gaf Kasmi aan dat dat gemiddeld 350 Euro per persoon oplevert voor de stad. Zo besteedt de toerist dit geld onder andere aan taxi’s, overnachtingen en eten welke direct en indirect voor extra inkomsten onder Rotterdammers zorgt. Volgens Kasmi’s berekeningen zouden de 22 miljoen Euro kosten die de gemeente heeft gemaakt al terug worden verdiend als 3% van alle kijkers (200 miljoen mensen) naar de stad zouden komen. Een doel die goed past bij het thema Open Up die de situatie in de wereldwijde pandemie heel goed beschreef.
Het is dus niet alleen het binnenhalen van zakelijke deals, maar ook de kans om een enorme impuls te geven aan het binnen – en buitenlands toerisme in Rotterdam. Uiteraard kunnen andere steden meeliften, maar het is vooral Rotterdam die in de schijnwerpers heeft gestaan als organisator. Beelden van het Erasmusbrug, de Markthal, de Euromast en andere iconische gebouwen gaan viral op social media en dat is precies wat de stad wilde. Vooral voor de kunst en cultuur in Rotterdam is het een grote stimulans. Als het Eurovisie Songfestival een jaar geleden door was gegaan, hadden Lenny Kuhr en Getty Kaspers, respectievelijk oud-winnaars van het Eurovisie Songfestival van 1969 en 1975, nooit op kunnen treden op het dak van het nieuwe Boijmans van Beuningen museum. Deze stond immers nog in de steigers en zou de shots niet hebben gehaald.
Met deze beelden heeft men gepoogd Rotterdam neer te zetten als een eigentijdse metropool aan de Maas die weet hoe het een feestje moet geven. City marketeers maken al heel snel de vergelijking met Barcelona en het effect dat de Olympische Zomerspelen van 1992 hadden. Barcelona werd voor de Spelen bestempeld als een oude en grauwe stad, maar dat veranderde volledig nadat de stad in de zomer van 1992 de Olympische Zomerspelen organiseerde. De Spaanse stad werd neergezet als een mooie stad aan het water en dat leverde uiteindelijk heel veel toeristen op.
Uiteraard is het nog te vroeg of het Eurovisie Songfestival hetzelfde effect zal hebben op Rotterdam, maar één ding is zeker: Rotterdam is nu officieel af van het second city-syndroom en afgaand op de reacties zal dit festival nog veel vruchten te plukken geven.
Voor mij was Rotterdam de absolute hoogtepunt van dit festival. De stad is perfect in kaart gebracht en wat mij betreft kon het echt niet beter dan dit. Toppers!
And the winner is: Italia! Zitti e Buoni van Maneskin heeft het geflikt hoor! Wint even van die pro-Franse zangeres uit Frankrijk en Zwitserland.
Voor mij de absolute hoogtepunten:
– Rotterdam! Wat ben jij een fijne stad!
– Het aantal liedjes waarvan ik het gevoel had dat ze best OK waren
– Stefania Liberakakis
– Jan Smit’s gezicht toen bekend werd dat werd dat Groot-Brittannië 0 punten had gekregen
– De uitspraak: Lee Towers is nooit een slecht idee in Ahoy. Bedankt, commentator!
– Het gezicht van de Franse en Zwitserse deelnemers nadat Italië 300+ punten kreeg van het volk.
Een zeer fijne editie van het Songfestival!
Foto: Eurovision / Clever ° Franke
Meer artikelen over Economie
Het ontstaan en de betekenis van Black Friday en Cyber Monday
De gekte die bekend staan als Black Friday en Cyber Monday zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van het jaarlijkse shoppen, …
Wat er gebeurde in het FTX fiasco en wat het betekent voor crypto
FTX, de ooit machtige cryptocurrency exchange van eigenaar en oprichter Sam Bankman-Fried die reddingslijnen bood aan noodlijdende crypto-gerelateerde bedrijven, kon …
Waarom Apple producten met de letter “i” beginnen
Ooit afgevraagd waarom Apple producten zoals de iPhone met de letter "i" beginnen? Hieronder het verhaal. De meest populaire software- en …