Al in 2012 vond het bestuur van PSA, het toenmalige moederbedrijf van onder andere Peugeot en Citroën, dat de twee automerken teveel op elkaar leken. Tien jaar later zien we dat de twee merken steeds minder op elkaar beginnen te lijken en dat de Peugeot zelfs in een ander segment gaat opereren.
In het jaar 2013 kondigde PSA CEO Philippe Varin zijn nieuwe productstrategie voor de Peugeot en Citroën aan. Hij zei dat in de toekomst, Peugeot en Citroën zich op twee verschillende klantengroepen zullen richten, terwijl ze zich tegelijkertijd richten op wat hij “winstpools” noemde. Dit was onder meer nodig om PSA uit het dal te trekken en meer weerstand te kunnen bieden tegen de Duitse merken als BMW, Mercedes en Audi. Varin’s strategie was als volgt:
Citroën zou staan voor:
- Zuinige en milieuvriendelijke auto’s
- Gebruiksvriendelijke, minder geavanceerde technologie
- Puristisch design
Peugeot zou staan voor:
- Ervaren kwaliteit en betrouwbaarheid
- Elegante, dynamische ontwerpen die zich onderscheiden van de massa
- Innovatieve rijervaring en rijplezier
Het merk Peugeot zou zich daarmee meer op het hogere segment richten en heeft als doel om klanten aan te spreken die een traditioneel type auto willen. Volgens Varin zijn de GTi-versie van de 208 subcompact en de nieuwe crossover in SUV-stijl uit 2008 voorbeelden van wat Peugeot wilde bereiken.
Citroën, daarentegen, zou haar premium lijn, de DS, uitbreiden om meer winst te maken, terwijl de hoofdmodellen van Citroën van de C1 tot C5, de zogenaamde C-lijn, in het ‘lagere segment’ gepositioneerd zouden worden dan de toenmalige auto’s.
Stellantis
Varin gaf toe dat het jaren zou duren voordat de zogenaamde ‘upscale’ strategie haar vruchten afwerpt en daar zou hij gelijk in krijgen. Ondanks de groei waren de cijfers nog altijd rood en ondanks de koersverandering moest Varin mede daardoor zijn plaats afstaan aan een nieuwe CEO: Carlos Tavares. Laastgenoemde zou een soortgelijke strategie volgen, maar dan met iets meer nuances. Zo besloot men een apart automerk te maken van de DS (en het DS Automobiles te noemen) met als doel het merk in de premium categorie te positioneren. Hiermee versterkt het de positie van Citroën als gebruiksvriendelijk en zuinige auto, terwijl het met de DS stoerdere, sportievere en veel luxere auto’s op de markt brengt en daardoor twee verschillende doelgroepen kan dienen.



Ook zou Tavares het idee opperen om Peugeot van ‘een gewoon mainstreammerk’ te laten evolueren naar een mainstreammerk uit de hogere klasse. Hiermee wilde Tavares inlopen op – onder andere – concurrent Volkswagen en netto meer overhouden per verkochte auto. Om zijn strategie kracht bij te zetten werd uiteindelijk in 2021 besloten om te fuseren met de Fiat Chrysler Automobiles groep. Hiermee kreeg het bedrijf, dat na de fusie de naam Stellantis kreeg, de beschikking over maar liefst 16 automerken, waaronder ook merken zoals Fiat, Maserati en Dodge. Een van de toevoegingen aan de strategie van Stellantis was dat het bedrijf 29 verschillende elektrische auto’s op de markt zou brengen om zo beter in te kunnen spelen op de vraag vanuit de snel veranderende automarkt.
Nieuwe logo Peugeot
Peugeot vond dat het een stapje verder moest gaan en bedacht nog een manier om de nieuwe strategie aan de man te brengen. Het bestuur van het Franse automerk besloot dat ook het logo moest passen bij de nieuwe koers en gemoderniseerd moet worden. De befaamde leeuw van Peugeot prijkt al sinds de oprichting in 1847 op de badges van het Franse automerk en de meest recente verandering was in 2010. In 2021 was, met het nieuwe logo, de transformatie van Peugeot langzaam maar zeker afgerond: het moederbedrijf had een nieuwe naam en Peugeot had met de nieuwe Peugeot 3008 een paradepaardje in huis. De Peugeot 3008 en 5008 werden een daverend succes en bouwden voort op de nieuwe idealen en principes van Tavares’ Stellantis.
De nieuwste modellen van de Peugeot 3008 en 5008 zouden dan ook worden uitgedost met het nieuwe logo van Peugeot, welke terugviel op een design uit de jaren 60′. Het bestaande logo moest veranderen om “de overstap van het merk naar het hogere segment te bekronen”, aldus Peugeot. De nieuwste versie is “gestroomlijnder, kwalitatiever en eleganter en moet gelijke tred houden met zijn producten”, aldus het merk. De kernwoorden hier zijn ‘allure, emotie en uitmuntendheid’.



De campagne, het logo en de nieuwe merkidentiteit gingen allemaal tegelijk live. Thierry Lonziano, global marketing directeur bij Peugeot vertelde dat deze verandering nodig was “omdat in de wereld van vandaag het moeilijk is om slechts één ding te veranderen vanwege de vele contactpunten waarop consumenten het merk zien – waaronder de auto’s, de website en de dealers. Peugeot vond het schema van veranderingen noodzakelijk om een samenhangende boodschap over het merk te communiceren.”



Peugeot 408
Lonziano vertelde ook dat de nieuwe visuele taal van het merk een weerspiegeling is van de elektrificatiestrategie. Peugeot’s benadering van elektrificatie houdt in dat het tegen 2025 van elk van zijn modellen een geëlektrificeerde variant zal aanbieden, in plaats van een specifieke reeks elektrische voertuigen. Klanten zullen hun model kiezen en vervolgens een energiebron selecteren.
Deze verandering zien we terug bij de introductie van Peugeot’s nieuwste ontwerp: de Peugeot 408. Met de Peugeot 408 laat het bedrijf nu echt zien dat het een nieuwe weg is ingeslagen. Deze zogeheten fastback type auto heeft raakvlakken met de 3008 en 2008, maar lijkt ook op premium automerken zoals de Lamborghini Urus. Deze gelijkenissen zijn het resultaat van een bewust genomen strategie waarbij de evolutie naar een mainstream in de hogere middenklasse centraal stond en nog steeds staat.
De 408 wordt door Peugeot als volgt omschreven:
De nieuwe PEUGEOT 408 is onverwacht omdat hij anders is. Het is de eerste in zijn soort, zowel in de geschiedenis van het merk zelf als op de automarkt als geheel. Met de nieuwe 408 toont PEUGEOT de creativiteit van zijn teams door een nieuw fastback-silhouet aan te bieden aan de top van het C-segment. Deze PEUGEOT van de nieuwe generatie biedt een katachtige houding en unieke allure, technische uitmuntendheid gericht op efficiëntie en intelligente elektrificatie, evenals de emoties die worden geleverd door geavanceerde technologieën gewijd aan rijplezier en instinctief gebruik.



De drie kernwoorden, allure, emotie en uitmuntendheid, komen terug in Stellantis’ beschrijving van de Peugeot 408. Met de 408 hoopt Peugeot wederom een verkooprecord te kunnen breken en stiekem zelfs het succes van de 2008, 3008 en 5008 te overtreffen.
Meer artikelen over Technologie
Het verhaal van de legendarische Lamborghini Countach
De Lamborghini Countach is een van de weinige Lamborghini's die niet naar een stier is vernoemd en tevens een van …
De gefaalde samenwerking tussen Nintendo en Sony: Het onverwachte ontstaan van de PlayStation
PlayStation consoles hebben sinds de jaren negentig een prominente plaats ingenomen als favoriet platform onder gamers. Het merk Sony PlayStation …
Wat is ChatGPT volgens ChatGPT zelf en waarom is deze technologie belangrijk?
Ben je benieuwd naar wat ChatGPT allemaal kan doen en waarom het zo'n belangrijke technologie is? Lees hieronder het verhaal, …