FTX, de ooit machtige cryptocurrency exchange van eigenaar en oprichter Sam Bankman-Fried die reddingslijnen bood aan noodlijdende crypto-gerelateerde bedrijven, kon zijn eigen faillissementsaanvraag niet voorkomen. Het verhaal, van begin tot eind.
De snelle ineenstorting van Sam Bankman-Fried’s crypto-imperium FTX kwam tot stand nadat cryptobeurs-rivaal Binance, ooit een vroege investeerder in FTX, zei dat het de rest van zijn holdings in de FTX token (FTT-USD), de door FTX uitgegeven munt, zou afstoten. Dat was nadat bleek dat er sprake was van een belangenverstrengeling tussen FTX en Sam Bankman Fried’s handelsbedrijf, Alameda Research.



Op de balans van Alameda stond per 30 juni 5.8 miljard dollar aan FTX token, goed voor een groot deel van de bijna 15 miljard dollar aan totale activa, wat de nauwe banden tussen FTX en Alameda benadrukt, ondanks het feit dat het twee aparte entiteiten zijn. Het verontrustende was hoeveel FTT Alameda bezat in vergelijking met ruwweg 200 miljoen FTT-munten in omloop die toen ongeveer 4.5 miljard dollar waard waren.
De prijs van FTX token daalde met ongeveer 30% naar op 7 november 2022 toen kopers de financiële gezondheid van Alameda en een gelijktijdige daling van FTX token afwogen. Bij de eerste onthulling van de financiën van Alameda haalde SBF de groeiende speculatie over de solvabiliteit van FTX weg door te zeggen dat de “activa in orde zijn” en dat het “genoeg heeft om alle holdings van klanten te dekken”.
FTX zou in de tussentijd ongeveer 6 miljard dollar aan klanten hebben opgenomen, ver boven de typische gemiddelde dagelijkse stromen van tientallen miljoenen dollars. Daarnaast leek de beurs de verwerking van opnameverzoeken van haar klanten te hebben opgeschort (wat later een pauze van meer dan 48 uur bleek te zijn), omdat FTX worstelde om de overweldigende hoeveelheid opnameverzoeken in de nasleep van haar liquiditeitskrapte in te vullen. Door deze zogenaamde bankrun, waar beleggers zo snel mogelijk hun geld proberen op te nemen voordat het verdampt, daalde FTX’s token tot 3.59 dollar en was de crisis zo goed als compleet.
Binance leek te hulp te schieten door een niet-bindende deal te tekenen om het niet-Amerikaanse tak van FTX te kopen, waarbij zowel SBF als Binance-chef Changpeng Zhao (beter bekend als CZ) de overeenkomst bevestigden via Twitter, maar de overname ging uiteindelijk niet door vanwege berichten over verkeerde fondsen en regelgevingsproblemen bij FTX.
Ondanks dat de beslissing van Binance om zich terug te trekken uit zijn intentieverklaring om FTX.com te kopen al werd verwacht, stortten crypto’s zoals bitcoin en ethereum in, vooral nadat Binance bekend maakte dat het haar FTT munten zou verkopen en niet meer op Binance zal verkopen, wat de negatieve gevolgen van FTX’s ineenstorting voor de cryptoverse onderstreept.
Wat betekent dit voor de cryptowereld?
Het faillisement van FTX heeft een domino-effect veroorzaakt waardoor niet alleen de waarde van de meeste cryptomunten zakten, maar ook een negatief effect had op andere beurzen en organisaties. Zo moest cryptokredietverstrekker BlockFi de opnames van klanten gepauzeerd vanwege het “gebrek aan duidelijkheid” over de status van Fried’s afbrokkelende imperium. En Bloomberg meldde dat SoftBank Group bijna 100 miljoen dollar had geïnvesteerd in FTX.com, maar verwacht de volledige waarde van zijn belang af te schrijven.
De gebeurtenissen van deze week waren zeker niet de eerste grote klap voor de cryptowereld. In mei 2022 ging het ecosysteem Terra failliet en vroegen cryptokredietverstrekker Celsius en crypto-hedgefonds Three Arrows Capital faillissementsbescherming aan, wat leidde tot lage tokenprijzen, pijn in de hele sector en regelgevend toezicht. Sommige industrie-experts suggereerden dat het FTX-drama die ontwikkelingen alleen maar zal versterken.
Brian Armstrong, CEO van Coinbase, deed ook een duit in het zakje door aan te geven dat FTX “riskante zakelijke praktijken” en “belangenconflicten” en wuifde de bezorgheid weg dat Coinbase in een soortgelijke liquiditeitskrapte terecht zou kunnen komen: “We houden alle activa dollar voor dollar,” schreef hij op Twitter.
Ook andere branches voelen de impact. Zo voelde het Formule 1-team van Mercedes zich gedwongen afscheid te nemen van FTX als sponsor, waarvan de stickers van het platform op de wagen prijkte nadat het eind vorig jaar een meerjarige deal had gesloten met FTX. Ook de levensvatbaarheid van F1’s officiële partner Crypto.com staat nu ter discussie.



Experts geven overigens aan dat, vanwege de “diverse banden” van FTX met de crypto-industrie, “het weken zal duren voordat we de volledige omvang van de aangerichte schade zien.”
Meer artikelen over Economie
Wat is de Big Mac-index en hoe werkt het?
Wanneer we denken aan McDonald's, denken velen van ons aan de iconische Big Mac - een dubbele hamburger met speciale …
Het ontstaan en de betekenis van Black Friday en Cyber Monday
De gekte die bekend staan als Black Friday en Cyber Monday zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van het jaarlijkse shoppen, …
Waarom Apple producten met de letter “i” beginnen
Ooit afgevraagd waarom Apple producten zoals de iPhone met de letter "i" beginnen? Hieronder het verhaal. De meest populaire software- en …