Een babymatras kopen lijkt eenvoudig, maar het is moeilijker dan het lijkt. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten tijken zoals polyester en lyocell en wat is belangrijk bij het kopen van een babymatras? Lees het hieronder.
Je baby verdient het allerbeste en je zou denken dat matrassen altijd kwalitatief hoogstaand zouden moeten zijn, maar dat is niet altijd waar. Matrassen zijn er in alle vormen, maten, materialen en zelfs kleuren, maar dat heeft een prijs. Ter illustratie: een babymatras met een polyester tijk is vaak goedkoper dan een tijk van Tencel, maar dat is niet het enige waarnaar gekeken dient te worden.
Wat is belangrijk bij een babymatras?
Er zijn minstens vier belangrijke aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een matras voor je baby. Dit zijn:
- formaat
- dikte
- tijk type
- matrasvulling
Formaat
Allereerst is het van belang dat je de juiste formaat neemt! Een babymatras voor een wieg is niet hetzelfde als een babymatras voor een ledikant. Zo is een ledikant vaak 60×120 centimeter terwijl een babywieg vaak op maat wordt gemaakt als deze niet standaard mee wordt geleverd bij de aankoop van een wieg.
Juiste dikte
Een van de voorwaarden is dat een matras voor de baby perfect in het bedje past. Het is namelijk belangrijk dat de baby niet met zijn of haar lichaamsdelen tussen het matras en de rand van het bedje beklemd raakt. Baby’s groeien erg snel, dus het matras moet ook dik genoeg zijn om straks een lichaamsgewicht van ongeveer 20 kg te kunnen dragen. Daarnaast mag het niet te zacht zijn, want het gezicht van het kindje kan dan in het matras zakken, wat tot verstikking kan leiden.
Als het matras niet dik genoeg is, dan kan dat kuiltjes veroorzaken, wat op zijn beurt ervoor zorgt dat het op lange termijn minder weerstand zal bieden aan de kracht die het kind uitoefent. Als regel wordt gesteld dat het hoofdje (en lichaam) van je baby niet meer dan 2 cm zou moeten inzakken en de dikte van het matras minimaal 8 centimeter dient te zijn.
Type tijk
De stof en omhulsel die wordt gebruikt om de kern van een matras heen, heet een tijk en wordt ook wel eens matrashoes genoemd. Diens type is belangrijk, want je baby zal onbewust wat gaan spugen, kwijlen en om andere redenen vies worden. Tevens verliest een gemiddeld persoon 400 milliliter vocht dat dan in je matras en tijk intrekt. Je zou dan verwachten dat een waterafstotende tijk een goede keuze zou zijn, maar niets is minder waar. Bij een waterafstotende tijk blijft de vocht namelijk op het matras liggen en verhindert het de ventilatie, wat voor oververhitting bij baby’s kan zorgen. Baby’s hebben nog te veel moeite hebben om hun eigen lichaamswarmte te reguleren, wat betekent dat oververhitting levensgevaarlijk kan zijn, omdat het uiteindelijk kan leiden tot wiegendood.
Wat wel wordt aangeraden, is een goed ventilerend matras met een afritsbare tijk met, het liefst, een rits van kunststof en een beschermende rand die voorkomt dat de vulling of de stof tussen de tanden komt.
Matrassen met eigenschappen als ‘anti-mug’ of ‘huisstofmijt werend’ dienen zoveel mogelijk vermeden te worden. Vaak bevatten deze matrassen namelijk organisme-dodende middelen, wat schadelijk kan zijn voor de baby. In plaats daarvan dient gekeken te worden of een tijk zonder problemen op 60 °C gewassen kan worden. Daarmee kunnen de bacteriën, mijten en schimmels gedood worden.
Ter conclusie: een goede tijk moet zorgen voor een goede vochtopname, een aangename temperatuur en zorgen bescherming bieden aan het matras.
Matrasvulling
Tot slot speelt de matrasvulling een belangrijke rol bij het bepalen van de kwaliteit van een matras. Er zijn heel veel verschillende matrasvullingen, zoals:
- koudschuim
- traagschuim
- binnenvering (pocketvering of bonellvering)
- polyetherschuim (PE-schuim)
- vezelmateriaal
Het materiaal dat wordt gebruikt is hetzelfde als bij matrassen voor volwassenen. Voor de babymatras wordt de koudschuim vaak aangeraden door verkopers van babywarenhuizen, maar het is niet altijd een garantie voor succes. Sommige koudschuim matrassen kunnen namelijk niet goed ventileren, waardoor de lichaamswarmte wordt vastgehouden. Wel heeft koudschuim als positieve eigenschap dat het veerkrachtig is en comfortabel aanvoelt.
Polyetherschuim of PE-schuim is synthetisch en is een van de meest gebruikte vullingen. De kwaliteit en de prijs varieert enorm en is afhankelijk van de dichtheid van de schuim. Het voordeel van de PE-schuim is dat het goed ventileert, maar
De bonellvering zorgt in de regel voor een goede vochtregulatie en vochtopname, maar is qua comfort minder dan een matras met pocketvering. Matrassen met pocketvering, daarentegen, voelen vaak koeler aan doordat ze warmte minder goed vasthouden en ventileren relatief slecht, wat onder andere tot schimmelvorming kan leiden.

Traagschuim staat er bekend om dat het zich aanpast aan de positie van ons lichaam. Voor volwassenen is dit misschien een goede keus, maar voor baby’s is dat niet het geval. Traagschuim ventileert namelijk niet goed en houdt de lichaamswarmte meer vast dan andere soorten. Doordat dit tot oververhitting kan leiden, wordt het niet aangeraden als matrasvulling voor de baby.
Als laatst hebben we de matrassen met één of meer kunstvezels. Als positieve eigenschap kan de zeer goede ventilering worden genoemd. Helaas wordt deze tenietgedaan door het gebruik van een extra laag schuim (vaak latex) wat voor een omgekeerd effect zorgt.
Matrasvullingen verschillen van elkaar en hebben allen voordelen en nadelen. Het advies is om voor aanschaf de tests op de website van de Consumentenbond raad te plegen.
Verschil tussen polyester en lyocell (Tencel)
Een van de dingen die ook belangrijk is bij de keuze van de tijk, is het soort materiaal. Qua materiaal komt polyester het meest voor, maar lyocell is onder aanvoering van het geregistreerd merk Tencel van fabrikant Lenzing-Fibres, steeds bekender aan het worden.
Lyocell is, als we het plat slaan, een duurzaam geproduceerd natuurvezel dat bestaat uit een mix van hout (van eucalyptusbomen) met een zijdeachtige glans terwijl polyester wordt gemaakt uit onder andere aardolie en aardgas. Tencel garandeert, naar eigen zeggen, een “uitstekende vochtopname”, gecombineerd met “optimaal vochtmanagement”. Dit in tegenstelling tot synthetische vezels zoals polyester die helemaal geen vocht opnemen.
Voordelen van Lyocell:
- Beter natuurlijk ademend vermogen dan polyester
- Biedt een hoge vochtopname in tegenstelling tot polyester dat een lage vochtopname biedt (hierdoor antibacterieel)
- Zeer flexibel en geschikt voor de gevoelige huid
- Het is zeer duurzaam en goed bestand tegen kreuken
Nadelen van Lyocell:
- Lyocell is qua prijs relatief duur en duurder dan polyester
- Snel te beschadigen doordat het een fijne stof is. Een droger moet vermeden worden.
- Mag niet in aanraking komen met koud water en kan niet gewassen worden op alle temperaturen
- In vergelijk met polyester is het minder elastisch
- Er wordt heel veel energie gebruikt om het te produceren
Voordelen van polyester:
- Kan gewassen worden op alle temperaturen en is bestendig tegen koud water.
- Elastischer (stretch) dan lyocell
- Qua prijs één van de goedkoopste materialen
Nadelen van polyester:
- Lage vochtopname
- Houdt warmte meer vast dan lyocell
- Bouwt sneller statische elektriciteit op doordat het synthetisch is
- Voelt qua stof hard(er) aan
Naast alle feiten is het van belang dat het ook qua gevoel goed voelt zodat je je baby met een gerust hart in bed kunt leggen.
Meer artikelen over Gezondheid
Naar welke landen kun je reizen zonder QR code of met alleen Corona herstelbewijs?
Met de Omikron variant openen steeds meer landen hun grenzen. Zo maakte Zweden bekend dat het land per 9 februari …
Een objectieve kijk naar de zorgcrisis tijdens de coronapandemie
Een bundeling van de feiten en meningen (van voor - en tegenstanders) over de huidige situatie in de zorg en …
Overzicht van de coronamaatregelen per land in en buiten Europa
Elk land is vrij om een eigen manier te bedenken in de strijd tegen het Coronavirus. Er zijn meerdere bronnen …