Altijd al gedroomd van een tour in Willy Wonka’s chocoladefabriek? Als het aan Tony’s Chocolonely lag, dan moest dat binnenkort in Zaandam al kunnen. Het idee bleek vooralsnog te ambitieus, maar stiekem hopen wij dat het er nog zal komen. Hieronder een impressie van hoe het eruit kan komen te zien.
Het onstaan van Tony’s Chocolonely
Tony’s Chocolonely is ondanks diens prille bestaan (2005) zeer populair onder Nederlanders. Het Nederlandse chocoladebedrijf heeft zich in korte tijd opgewerkt naar een bekend merk en wordt in één ademgenoemd met chocolademerken van onder andere Mars en Nestlé. Tony’s (zoals het vaak wordt afgekort) populariteit komt bovenal vanwege het feit dat ze streven naar 100% slaafvrije chocolade.

Tony’s Chocolonely werd opgericht door de Keuringsdient van Waarde nadat journalist en “chocoladecrimineel” Teun van de Keuken voor het tv-programma onderzoek deed naar kinderarbeid op de cacaoplantages in West-Afrika. Al snel bleek dat geen enkele chocoladafabrikant zich hield aan het Harkin-Engel Protocol en dat de situatie in West-Afrika niet rooskleurig was. Ze konden het niet verkroppen dat deze vorm van moderne slavernij nog steeds bestond en zo stapt de journalist af op chocoladebedrijf Nestle met de vraag of zij een reep kunnen produceren dat slaafvrij is, dat wil zeggen: chocolade waarbij bij de productie geen sprake is van kinderarbeid. Nestle gaat niet in zee, waarna Teun en Keuringsdienst van Waarde het heft in eigen handen nemen. Eind 2005 komen ze met hun eigen chocoladereep en die is – mede door alle media aandacht – niet aan te slijpen. Tony’s Chocolonely’s is geboren.
Tony’s Chocolonely Chocolade Circus
Op 30 november 2018, 13 jaar nadat de eerste chocoladereep op de markt werd gebracht én duidelijk wordt dat Tony’s Nederlandse marktaandeel hoger is dan dat van Verkade, Mars en Nestlé, komt Tony’s Chocolonely met groot nieuws: er komt een Willy-Wonka-achtige chocoladefabriek op de grens van Zaanstad en Amsterdam. Het persbericht luidt: “Er komt een mega chocoladefabriek waar iedereen langs kan komen, met een achtbaan. Echt waar. We dromen er al tijden van.. en ‘t gaat nu ook echt gebeuren.”
Er komt een mega chocoladefabriek waar iedereen langs kan komen, met een achtbaan. Echt waar. We dromen er al tijden van.. en ‘t gaat nu ook echt gebeuren
Pakhuis ‘De Vrede’, waar vroeger onder andere cacao werd bewaard voor transport, zou moeten worden omgetoverd tot Tony’s Chocolonely Chocolate Circus met een heuse achtbaan dat door het gehele fabriek loopt en bezoekers op speelse wijze kennis moet laat maken met de wereld van chocolade. Het Chocolade Circus moet niet alleen een plek worden waar je kunt smullen van chocolade, maar ook alles kunt leren over chocolade, de problemen in de cacao-industrie en Tony’s missie. Het idee is om er, naar eigen zeggen, een totaalbeleving van te maken voor naar schatting 500.000 bezoekers per jaar. Naast het feit dat het gehele productieproces voor iedereen zichtbaar zal worden, moet ook het gebouw zelf een open karakter krijgen en toegankelijk zijn voor iedereen.

Het nieuwe paradijs voor chocoladeliefhebbers moet tevens ruimte gaan bieden aan restaurants, sportgelegenheden en werkplekken voor impact organisaties. Daarnaast is op de impressies te zien dat het fabriek bereikbaar zal zijn voor vervoer over het water; een knipoog naar het verleden van het pakhuis.
Protest en uitstel
Helaas wil niet iedereen in Charlie’s schoenen staan en is er een tegengeluid. Buurtbewoners en woonbootbewoners zijn fel tegen het plan. Bewoners stellen dat ze niet elke dag het “gegil” willen aanhoren van mensen die in de rollercoaster zitten en willen de rust in hun woonwijk behouden. Geluidsoverlast zou voldoende reden zijn voor deze bewoners om een rechtszaak aan te spannen, maar zo ver hoefde het (nog) niet te komen.

Tony’s kampt namelijk met een veel groter probleem: het heeft moeite met het vinden van investeerders. “Te midden van de coronacrisis vind je niet gemakkelijk een investeerder”, klinkt het. Tony’s Chocolonely heeft voor het verwezenlijken van dit megaproject een vastgoedinvesteerder nodig die het pand opkoopt en verhuurt aan Tony’s. De economische situatie en de pandemie zorgden er echter voor dat er geen animo was voor het project, waardoor het bedrijf de plannen in de ijskast deed.
Twee jaar later na dat nieuws is nu duidelijk geworden dat het helemaal van de baan is. Het bedrag van 120 miljoen Euro dat was gealloceerd voor het project zullen worden gebruikt voor de internationale uitbreidingen. Ondanks alles blijft directeur Henk Jan Beltman optimistisch. Hij stelt dat hij nog altijd de ambitie heeft om een fabriek te bouwen: “als de economische situatie in het land weer wat minder onzeker is, zullen we voorzichtig kijken of het mogelijk is om een herstart te maken.”
Als de economische situatie in het land weer wat minder onzeker is, zullen we voorzichtig kijken of het mogelijk is om een herstart te maken
Vooralsnog is het plan dus geschrapt, maar chocoladefans blijven stiekem hopen en putten die hoop uit de woorden en ambities van de directeur.
Meer artikelen over Zakenwereld
Wat er gebeurde in het FTX fiasco en wat het betekent voor crypto
FTX, de ooit machtige cryptocurrency exchange van eigenaar en oprichter Sam Bankman-Fried die reddingslijnen bood aan noodlijdende crypto-gerelateerde bedrijven, kon …
Waarom Apple producten met de letter “i” beginnen
Ooit afgevraagd waarom Apple producten zoals de iPhone met de letter "i" beginnen? Hieronder het verhaal. De meest populaire software- en …
Wat is de kwartscrisis en hoe verkopen horlogemerken zoals Patek Philippe de duurste horloges ter wereld?
Het verhaal van Patek Philippe, en hoe het merk, samen met andere Zwitserse horlogemerken, de kwartscrisis overleefde en de duurste …