Wie DS zegt, zegt Citroën en wie Citroën zegt, zegt DS. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar wat is het verhaal achter Citroën’s luxe automerk DS en wat is het verschil tussen Citroën en DS? Lees verder en kom het te weten.
De afkorting DS staat voor déesse, het Franse woord voor godin. Dit detail is typerend voor het automerk DS, want het bedrijf gaat gedecideerd te werk om met details waar geen andere automerk aan denkt, de toon te zetten. De doelgroep van het luxueze Franse automerk is dan ook niet de autoliefhebber die het liefst in de Duitse drie – Audi, Mercedes, BMW – rijdt, maar een ‘verfijnde’ groep mensen die de pracht en praal van de automodellen kunnen waarderen om diens “goddelijke schoonheid”.
Geschiedenis DS
Het was 6 oktober 1955 toen Citroën DS presenteerde tijdens de autosalon van Parijs. Het grootste verschil tussen vandaag en toen is dat de DS direct in de smaak viel. De nieuwe technieken die het automerk op de markt bracht, het gebruik van nieuwe materialen, maar vooral het uiterlijk maakte het een interessante en originele verschijning voor velen. Saillant detail is dat de DS ook de eerste auto is die een volledig geimplementeerd hydro-pneumatische veersysteem (uitvinding van Citroën) heeft gebruikt en de eerste massa-productieauto met schrijfremmen op de voorwielen.



De DS was dus anders dan alle andere auto’s en dat is ook precies waar de Fransen op hadden gemikt. Het sloeg direct aan en het was zelfs zo’n groot succes dat het Franse automerk direct 80.000 bestellingen moest verwerken, ondanks de 25 tot 30% duurdere prijzen ten opzichte van de concurrenten zoals Peugeot en Renault. Dit zorgde ervoor dat de fabriek het niet meer aankon en de levertijden opliepen. Het zou dan ook een jaar duren voordat de eerste DS verscheen op de autowegen.
De Citroën DS 19, zoals de iconische auto heette, kreeg in Nederland meerdere bijnamen. Zo wordt de auto ook wel de ‘Snoek’ of het ‘Strijkijzer’ genoemd vanwege de vorm die de Italiaanse designer Flaminio Bertoni aan de auto had gegeven. Ook in andere landen kreeg de DS 19 koosnaampjes. Zo noemden de Portugezen het een kikkerbek (‘Boca de Sapo’), terwijl de Duitsers het op een haai (‘Haifisch’) vonden lijken.



Het enthousiasme zou echter snel plaatsmaken voor teleurstelling. De lancering was een succes, maar de service erna was van een lagere kwaliteit. Zo hadden de Citroën garages weinig of geen kennis van de DS en bleek het hydraulisch systeem mankementen te hebben, waardoor de auto’s lekkages kregen. Deze issues bezorgden DS een reputatie die het niet voor ogen had bij de lancering. Dit was een van de redenen waarom men in de jaren ’70 besloot om een naamsverandering door te voeren. Eerst werd het DSpecial en daarna ging men verder als DSuper.
Overigens werden er in die jaren weinig veranderingen aangebracht aan het uiterlijk van het model, maar in 1962 werd de voorkant van de DS aangepast. Dit is vooral te zien aan de toevoeging van twee beschermingsstrips. Door deze aanpassing werd de neus van de DS aerodynamischer, volgens de fabrikant resulteerde dit in betere prestaties.
In hetzelfde jaar bevestigde een incident hoe solide de DS was: de Franse koning Charles de Gaulle overleefde op 22 augustus 1962 een aanslag van twaalf gewapende OAS mannen toen hij op weg was naar het Orly Airport in Parijs. De OAS-groep was uit op het leven van de president omdat hij Frankrijk zou hebben verraden door Algerije over te leveren aan Algerijnse nationalisten. Van de 185 afgevuurde kogels raakten er 14 De Gaulle’s DS 19, maar de poging om hem te vermoorden mislukte. De aanslag op Charles de Gaulle’s DS lukte niet omdat de DS ontworpen was met een aantal innovatieve technologieën die de veiligheid van de inzittenden verhoogden. De auto was voorzien van een hydropneumatisch suspensiesysteem waardoor de auto onverwachts kon worden verhoogd en zo de wielen op een hoger niveau kwamen, waardoor de auto stabieler was en de kans op een ongeluk minder groot. Dit systeem maakte het ook moeilijker voor de daders om de auto van de weg te rijden. Ook de grote remkracht en de stijfheid van de carrosserie zorgde voor een veilige rit.
Dit alles maakte de DS een auto die zelfs in extreme situaties als deze, de inzittenden veilig kon houden en deze gebeurtenis bevestigde de reputatie van de DS als veilige en betrouwbare auto en maakte het nog meer populair. Na de mislukte aanslag op Charles de Gaulle werd de DS door de Franse presidenten die na De Gaulle kwamen, vaak als hun officiële auto gebruikt. De DS was een symbool van modernisme en technologische innovatie en was daarom een geschikte auto voor de president van Frankrijk. Anno 2023 gebruikt president Emmanuel Macron een speciale presidentsuitvoering van de nieuwe DS7.
In 1975 kwam er echter een einde aan de vervaardiging van de DS en ID. In totaal zijn er 1.330.775 exemplaren, in diverse uitvoeringen, gemaakt. Ondanks alles had DS naam gemaakt en dat bleek ook uit het feit dat het, in 1999, op de derde plaats eindigde om de strijd voor de ‘Car of the Century’ (Auto van de Eeuw) prijs: een internationale prijs die werd toegekend door de Global Automotive Elections Foundation aan de meest invloedrijke auto ter wereld van de 20e eeuw. DS eindigde dus op plaats drie, net achter de Mini en de winnaar, Ford Model T. De DS werd in 1999 zelfs door het Britse tijdschrift Classic & Sports Car uitgeroepen tot “mooiste auto aller tijden”.
De nieuwe DS
Zeven jaar na de moordaanslag verhindert De Gaulle, in de wetenschap dat hij zijn leven aan die Citroën te danken heeft, de volledige verkoop van het merk. Hij doet dit door het belang dat de Italiaanse automaker Fiat kon kopen te beperken tot 15 procent.






Ook doet de Franse regering in 1975 een poging om een mogelijk faillissement af te wenden en financiert de verkoop van Citroën aan een groep waartoe ook de Franse rivaal Peugeot behoorde. Het resultaat was PSA Peugeot Citroen SA dat in 1976 werd opgericht. Hiermee start tegelijkertijd DS’ nieuwste tijdperk
DS maakte tot voor kort deel uit van het Franse merk Citroën, dat in 2009 de naam DS begon te gebruiken op enkele van zijn meer hoogwaardige modellen. De DS-lijn startte in 2010 met de Citroën DS3, een kleine auto gebaseerd op de bodemplaat van de nieuwe C3. Hij werd in datzelfde jaar door Top Gear Magazine uitgeroepen tot auto van het jaar.
In 2012 lanceerde Citroën DS als eigen merk in China, en in 2014 deed het hetzelfde in Europa waarmee het niet meer Citroën DS, maar ‘DS Automobiles’ begon te heten. Meerdere modellen, zoals de DS4, DS5 en de DS7 werden uitgebracht, met als paradepaardje de nieuwe DS7 E-Tense die in het premium SUV segment de strijd aangaat met ‘BAM’.



Meer artikelen over Technologie
Titanic als toeristische attractie en alles dat we weten over submersible Titan en diens passagiers
De onderzeeër, of eigenlijk: submersible Titan is zoek geraakt in de oceaan toen het dook om naar het wrak van …
Het verhaal van de legendarische Lamborghini Countach
De Lamborghini Countach is een van de weinige Lamborghini's die niet naar een stier is vernoemd en tevens een van …
De gefaalde samenwerking tussen Nintendo en Sony: Het onverwachte ontstaan van de PlayStation
PlayStation consoles hebben sinds de jaren negentig een prominente plaats ingenomen als favoriet platform onder gamers. Het merk Sony PlayStation …