Het Landverhuizersmuseum in Rotterdam moet niet zomaar een museum worden. Het idee is om er een icoon van te maken, net zoals de stad dat al deed met de Erasmusbrug, de Euromast en de Markthal. Aan ambitie geen gebrek, maar wat maakt het Landverhuizersmuseum zo speciaal en waarom zijn er ook tegenstanders?
Rotterdam’s nieuwe icoon heeft als doel om de miljoenen landverhuizers te herdenken die in de negentiende eeuw Rotterdam verlieten om hun geluk te beproeven in andere landen. Hierom is bedacht het Landverhuizersmuseum pal tegenover Hotel New York, de plek waar de landverhuizers aan boord gingen, te bouwen. Om dit te kunnen verwezenlijken moet er echter nog een hoop gebeuren: zo zal de Fenixloods II gerestaureerd moeten worden, maar bovenal: de bewoners moeten nog worden overtuigd.
Bewoners vrezen dat hun woongenot zal worden aangetast door onder andere de geplande uitkijktoren (“tornado”) van 25 meter hoog, met kans op inkijk en dus pottenkijkers. Ook de onduidelijkheid omtrent de verwachte bezoekersaantallen en parkeerplaatsen speelt een rol in hun kritiek. De bewoners stapten al naar de rechter om de vergunning die gemeente Rotterdam heeft afgegeven in te laten trekken, maar dit verzoek werd afgewezen waardoor de bouw nu door mag gaan.
Het museum en uitkijktoren
Als de huidige plannen worden doorgezet, dan zal de eerste verdieping van het museum worden ingericht als permanente presentatie waarin het verhaal van de landverhuizers worden vertelt. Ook zal het plaats bieden aan werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars, fotografie en andere kunstvoorwerpen. De benedenverdieping zal, net zoals nu, culturele voorzieningen, bedrijven en horeca toestaan.

Waar het gebouw wordt gerestaureerd door Bureau Polderman, zijn het de Chinezen die de uitkijktoren zullen bouwen. MAD Architects is gekozen om onder andere de Chinese historie van Katendrecht te herinneren. Katendrecht was namelijk één van de oudste Chinatowns van Europa en huisvestte het eerste Chinese restaurant van Nederland. Architect Ma Yansong vertelt over de uitkijktoren: “als je er voor staat, is het een sculpturaal werk dat je uitnodigt om te verkennen. De uitkijktoren moet meerdere trappen krijgen waar mensen elkaar tegen zullen komen waardoor het zal voelen alsof ze op reis zijn.”
De uitkijktoren moet meerdere trappen krijgen waar mensen elkaar tegen zullen komen waardoor het zal voelen alsof ze op reis zijn.
Fenixloods
Velen vrezen ervoor dat met de bouw, een deel van de geschiedenis van Katendrecht en daarmee Rotterdam, verloren zal gaan. De Fenixloods werd gebouwd in 1923 en ontworpen door architect C.N. van Goor. Het was ooit de grootste loods ter wereld en diende, voordat de Duitse bezetter het in 1944 bombardeerde, voor de op- en overslag van goederen die met schepen van de Holland Amerika Lijn werden vervoerd naar onder andere Ellis Island in New York. Om ervoor te zorgen dat het behouden blijft, heeft de gemeente via het college van B&W ingestemd met het voornemen tot verkoop van het pand aan de stichting Droom en Daad. Zij kunnen dan de Fenixloods verder ontwikkelen tot “het toonbeeld van duurzaamheid met behoud van de monumentale dynamiek.”

Alle plaatjes zijn eigendom van MAD Architects.
Ook interessant
Meer artikelen over Cultuur
Día de Muertos: Mexicaanse herdenkingsfeest van de doden met een rol voor de bloem cempasuchil
Wat is Día de Muertos en waarom is het een belangrijke dag voor Mexicanen? En welke rol speelt de bloem …
België, Congo en de menselijke dierentuin uit Belgisch-Congo tijdens Expo ’58
Voor de wereldtentoonstelling van 1958 zette België een 'menselijke zoo' neer waar mensen uit Congo bezichtigd konden worden. Hieronder het …
Waar komt de naam van de stad Londen vandaan?
Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam Londen, de hoofdstad van Engeland. Hieronder een overzicht van deze …