Rotterdam-Zuid is in de laatste jaren uitgegroeid tot een plek waar velen zich weer willen vestigen, maar het kan nog een extra poetsbeurt gebruiken. Dat laatste stukje werk wil men met het zogenaamde Nationaal Programma Rotterdam-Zuid afmaken. Lees hieronder wat de plannen zijn.
Als je twintig jaar geleden de doorsnee Rotterdammer had gevraagd of ze in Rotterdam-Zuid zouden willen wonen, dan was het antwoord ‘nee’ geweest. Nu is het een heel ander verhaal: er is veel te zien en te doen in het multiculturele Rotterdam-Zuid en zoals het ernaar uitziet zal er een schepje bovenop worden gedaan om nog meer mensen te trekken.
Waalhaven
Als het aan de initiatiefnemers van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid ligt, zal Rotterdam-Zuid een mini transformatie ondergaan en daarmee nieuwe voorzieningen krijgen. Zo wordt er onder andere gedacht aan een wandelpark dat zich uit moet strekken van het Eiland Van Brienenoord tot aan de Waalhaven. Het park zal dan langs de Nieuwe Maas en de daaraan verbonden havengebieden gaan met als doel dat Zuid wordt verbonden met de Waalhaven en daarmee ook de rest van de havens in Rotterdam. Als de plannen niet veranderen, dan zou het tegelijkertijd betekenen dat het de langste park van Nederland wordt.

Overigens zal de Waalhaven ook op de schop moeten. Het idee om de Waalhaven aantrekkelijker te maken voor met name de jeugd door onder andere nieuwe woningen te bouwen die het ‘grijze’ weg moet nemen. De achterliggende gedachte is dat jongeren hierdoor eerder geneigd zouden zijn om te werken in de haven in de hoop daarmee de jeugdwerkloosheid in te dammen. Momenteel is er geen directe wandelpad naar de haven en wordt het werk, volgens mede-initiatiefnemer en architect Francine Houben, beschouwd als “shitwerk”.
Als kers op de taart moet er een nieuw metrostation komen. Het nieuwe station dat Charloisse Poort moet gaan heten, zal Waalhaven met de rest van Rotterdam moeten verbinden. Het idee werd al in de jaren zestig geopperd, maar toen was daar geen animo voor. Als het aan de initiatiefnemers ligt moet het er nu alsnog van komen.
Cultuurcampus & treinstation Feyenoord City
Naast al deze voorzieningen moet Zuid ook op cultureel en educatief vlak een impuls krijgen. Zo zou de Maashaven (Charloisse Hoofd) verrijkt moeten worden met de zogeheten cultuurcampus: een gemixte campus van Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam, Codarts en de Willem de Kooning Academie. Buiten het feit dat er al volop studentenwoningen worden gebouwd, zou er ook een intercity treinstation moeten komen bij de nieuwbouwwijk Feyenoord City om de 200.000 inwoners van Rotterdam-Zuid ook de kans te bieden om de trein te kunnen pakken naar andere steden in plaats van een tussenstop op Rotterdam Centraal.

Overigens maken ook andere initiatieven, zoals een loopbrug van Katendrecht naar de Tarwewijk én een stadsbrug tussen Kralingen en Feijenoord, onderdeel uit van het grote plan. Dat laatste is niet alleen voor het ontlasten van de knelpunten in de stad, maar opent ook de deuren voor nieuwe sociale en economische verbindingen. Zo hebben alle initiatieven functioneel technisch niet alleen een nuttige functie, maar voorziet het ook in de andere behoeften van de Rotterdamse burger.
Ook interessant
Meer artikelen over Economie
Wat is de Big Mac-index en hoe werkt het?
Wanneer we denken aan McDonald's, denken velen van ons aan de iconische Big Mac - een dubbele hamburger met speciale …
Het ontstaan en de betekenis van Black Friday en Cyber Monday
De gekte die bekend staan als Black Friday en Cyber Monday zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van het jaarlijkse shoppen, …
Wat er gebeurde in het FTX fiasco en wat het betekent voor crypto
FTX, de ooit machtige cryptocurrency exchange van eigenaar en oprichter Sam Bankman-Fried die reddingslijnen bood aan noodlijdende crypto-gerelateerde bedrijven, kon …