Het is een figuurlijke bom onder de UEFA: topclubs die besluiten de European Super League, een eigen voetbalcompetitie, op te zetten zonder instemming van de Europese voetbalbond om daarmee UEFA’s Champions League te vervangen. De anarchie in de voetbalwereld is compleet en het lijkt erop dat het nog heel lang onrustig zal blijven.
Wat is de Europese Super League?
De New York Times maakte melding van een website die plotseling live stond en een Europese voetbalcompetitie beschreef die verdacht veel leek op de Champions League. Wie tussen de regels door leest, zie dat het bedoeld is als beoogde vervanger van de Kampioenenbal. Dit werd gesteund door steunbetuigingen op de websites en social media accounts van de 12 clubs die het initiatief leven hebben gegeven.
In dit geval gaat het om de ‘grote zes’ van Engeland, namelijk Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur. Ook Italiaanse – en Spaanse topclubs zijn van de partij. Zo scharen ook Juventus, AC Milan, Internazionale, Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid zich in dit illustere rijtje Europese topclubs die pleiten voor een Europese Super League. Volgens de website van de Europese Super League zouden er nog drie clubs bijkomen waarna er een proces start waarbij elk seizoen er nog eens vijf clubs bij zullen komen. Details van dit nieuwe systeem staan nog niet op de website, maar het uiteindelijke doel is om een competitie te creëren met 20 clubs waarvan de wedstrijden doordeweeks gespeeld zullen worden.
Waar het allemaal begon
Het idee voor een Europese voetbalcompetitie wordt al jaren geopperd. De Champions League werd in 1991 opgericht, maar dat was niet de oplossing voor de alsmaar toenemende honger naar meer geld. De klachten gaan met name over het de toenemende kosten en afnemende opbrengsten. Clubs zouden steeds minder van het beschikbare geld krijgen en met steeds meer kosten te maken hebben. Er wordt hierdoor al jaren gesproken over een vervanger van de Champions League waarin de kleiner clubs niet meer mee mogen doen en de grote clubs een permanente positie krijgen in een competitie waar het om miljoenen Euro’s gaat met alleen de absolute top van Europa.
Real Madrid voorzitter Florentino Perez vond het in 2009 al een goed idee dat alleen de allerbesten tegen elkaar zouden spelen in plaats van de manier waarop het nu gaat in de Champions League. Voetbal is de enige sport met wereldwijd meer dan 4 miljard fans en onze verantwoordelijkheid als grote club is om te voorzien in hun behoeften, aldus Perez. Ook Arsène Wenger stelde dat hij dat, door de toename in financiële druk, dit over tien jaar wel zag gebeuren. Niet tien, maar twaalf jaar later lijkt het nu heel concreet te worden.
Een van de grootste supporters van Florentino Perez en mede-initiatiefnemer van de Europese Super League is Juventus-voorzitter Andrea Agnelli. Hij nam na de bekendmaking van het plan zelfs ontslag als president van de ECA, de koepelorganisatie die ook kleinere Europese clubs vertegenwoordigt en waarmee hij onder andere de UEFA van steun voorzag met zijn hervormingsplannen voor de Champions League. Agnelli verdedigt zich door te stellen dat de Super League juist het voetbal zal redden: “wij zijn op dit kritieke moment samengekomen om een duurzaam langetermijnpad met een sterk verhoogd solidariteitsmechanisme te creëren voor het spel waar we zo van houden. De twaalf oprichters van de Super League hebben een fanbase van meer dan een miljard mensen wereldwijd en een gezamenlijke prijzenkast met 99 Europese trofeeën.”
De twaalf oprichters van de Super League hebben een fanbase van meer dan een miljard mensen wereldwijd en een gezamenlijke prijzenkast met 99 Europese trofeeën.”
Kritiek
De kritiek op Agnelli (“hoogverraad”) en 12 clubs is niet mals en heeft zelfs de politiek weten te bereiken. De voornaamste reden is dat hiermee er permanent plaats wordt gemaakt voor clubs die al groot zijn: het recht om mee te mogen doen, zoals het geval in de Champions League, komt dan te vervallen. Topvoetballers Toni Kroos (Real Madrid) en Gary Neville (ex-speler Manchester United) zijn alsmede fel tegen. Kroos zei vorig jaar in een interview dat “de kloof tussen de grote en kleine clubs nog groter zullen worden. Niet alles hoeft nog sneller met meer en meer geld”. De kans op sensaties, zoals het kampioenschap van Leicester City in het seizoen 2015-2016, lijkt hiermee vrijwel volledig uitgesloten. Neville stak zelfs een tirade af tijdens een live uitzending die viral ging op social media. Het grootste gedeelte van de volgers roemden hem voor zijn directheid en staan achter hem. De Brit noemt het een schandaal dat zijn eigen club, Manchester United, en onder andere Liverpool – club van het volk – meedoen aan dit initiatief. Tevens pleit hij voor puntenaftrek en zelfs degradatie voor de ‘grote zes’ clubs in Engeland. De Daily Mail windt er ook geen doekjes om en kopt op de hoofdpagina van de krant: The Shameless Six.
Ook de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson uitten hun kritiek. Macron deed een beroep op de vrije wil van de Franse clubs en het recht om dit voorstel af te wijzen waar Johnson op een gelijke toon aangeeft dat dit erg schadelijk kan zijn voor het voetbal en dat zijn regering achter de UEFA staat om hiertegen actie te ondernemen.
Ex-Arsenal voetballers en legenden zoals Ian Wright noemen het absoluut beschamend dat Arsenal hieraan meedoet. Ook Lukas Podolski en Bacary Sagna vroegen zich af hoe de clubs dit kunnen verantwoorden richting de fans.

Derby
Ondanks alle kritiek lijken de 12 clubs vastbesloten om door te gaan. De clubs verwachten bakken met geld te kunnen verdienen en dat is, zeker in tijden van Corona, iets wat ze heel goed kunnen gebruiken. Javier Tebas, baas van de Spaanse voetbalbond, vertelde dat de UEFA hier al op voorbereid was en dat de clubs een antwoord kunnen verwachten. Het belooft dan ook een ware derby te worden tussen de UEFA en de twaalf dissonanten, die zich eveneens niet laten kennen en niet willen wijken.
De KNVB staat volledig achter dit statement van de UEFA, de Super League is niet in het belang van het Nederlands voetbal. https://t.co/DSH90HagJs
— KNVB (@KNVB) April 18, 2021
“We zullen alle middelen die voor ons beschikbaar zijn, op alle niveaus, zowel gerechtelijk als sportief, inzetten om een Super League te voorkomen”, aldus de gezamenlijke verklaring van onder andere de UEFA, die ook bijval krijgt van de KNVB.
Gevolgen
De gevolgen van het toelaten van de Europese Super League kunnen desastreus zijn voor het voetbal dat we kennen. Zo kan de UEFA besluiten om pro-Super League clubs te diskwalificeren en niet meer toe te laten in de Champions League en Europa League. Het kan zelfs zo ver gaan dat de nationale voetbalbonden kunnen besluiten deze teams niet meer toe te laten in de nationale voetbalcompetities.
Het zou ook kunnen betekenen dat voetballers van de Super League, niet meer mee mogen doen met het Europees kampioenschap Voetbal (EK) en Wereldkampioenschap Voetbal (WK). Als het aan de UEFA en FIFA ligt, dan zijn dit zeer reële sancties mochten de clubs toch door willen zetten.
Ook interessant
Meer artikelen over Sport
Overzicht van alle stadions van het FIFA WK voetbal 2022 in Qatar
Het FIFA WK voetbal 2022 in Qatar speelt zich af in acht stadions en hieronder kun je meer lezen over …
Nederlandse medailles op de Olympische Spelen: een lange geschiedenis
Met nog maar 1 dag te gaan voor het einde van de Olympische Zomerspelen van Tokio heeft Nederland nu al …
Waar komt het P-parkeren verkeersbord vandaan en hoe is het ontstaan?
Het blauwe bord met een witte rand en een grote witte P in het midden. Het verkeersbord kun je overal …