Ineens stond ie op de lijst tussen de honderden Netflix-series: een serie met een kleurrijke foto als teaser waarin gemaskerde wezens met daarop vreemde tekens een soort La Casa de Papel-achtige rode uniform dragen en zich bevinden in een surrealistische setting dat veel weg heeft van een schattig kinderspel. Dat is genoeg reden voor mensen om Squid Game, een Koreaanse survival drama serie, een kans te geven om daarna aan de buis gekluisterd te blijven.
In Squid Game draait het allemaal om Seong Gi-hun (gespeeld door acteur Jung-jae Lee), een hopeloze en gescheiden man uit Ssangmun-dong met enorm veel schulden door toedoen van een mislukte carrière. Gi-hun raakt door alle onheil zo verslaafd aan het gokken dat hij van zijn eigen moeder begint te spelen. Op een dag ontmoet hij een goedgeklede man in de metro. De man vraagt hem om tegen elkaar ddakji, een kinderspel, te spelen waarbij het doel is om het kaartje dat op de grond ligt om te draaien door een andere kaart ertegenaan te smijten. Na verschillende rondes te hebben verloren, wint hij uiteindelijk wint en verdient hij 100.000 Won. Dit geld is echter niet genoeg om zijn schulden af te lossen en in alle wanhoop gaat hij de uitnoding van de goedgeklede man en neemt hij deel aan de ‘spelen’ in de hoop ₩ 45.6 miljard Won – ongeveer 40 miljoen Euro – te winnen. Saillant detail: het prijzengeld wordt hoger naarmate het aantal doden stijgen. Het verhaal van Squid Game gaat echter niet alleen om Gi-hun, maar 455 andere lotgenoten die maar een doel hebben: het uitwissen van de schulden die ze in ‘het echte leven’ hebben gemaakt.

Over naar een paar feiten over de deze zogenaamde k-drama: het origineel heet Ojingeo Geim en wordt vertaald naar het Engelse Squid Game dat in het Nederlands als betekenis ‘het inktvis spel’ heeft. In de eerste aflevering van Squid Game krijgt de kijker te zien waar de naam vandaan komt: Squid Game is een Koreaans spelletje dat door kinderen wordt gespeeld en begint met het tekenen van een inktvis op de grond. Het doel hierbij is om de tegenstanders proberen te verdrijven uit hun vak door met elkaar te stoeien. Wie uit het vak stapt of wordt gedwongen is uit en heeft verloren. Dong-hyuk Hwang, de bedenker en schrijver van Squid Game, vertelde in een interview dat het inktvis spel zijn favoriete jeugdspel was. “Ik dacht dat het spel een perfect metafoor zou zijn voor onze zeer competitieve maatschappij, daarom noemde ik het Squid Game”.
Ik dacht dat het spel een perfect metafoor zou zijn voor onze zeer competitieve maatschappij, daarom noemde ik het Squid Game
Met het competitieve van Squid Game zit het wel pluis. Van de in totaal 456 deelnemers (waarbij Gi-hun nummer 456 draagt) moet er een winnaar uit de bus komen, ook al zou dit ten koste moeten gaan van jeugdvriend Cho Sang-Woo. Falende deelnemers worden zonder enige aarzeling doodgeschoten door de rode soldaten die net als robots de orders van de eveneens gemaskerde en gewelddadige ‘Frontman’ volgen.

Welke Koreaanse spellen worden er gespeeld in Squid Game?
Bij Squid Game draait alles dus om de bloedige en gewelddadige ‘spelen’ waarin de spelers er alles aan doen om niet doodgeschoten te worden door de rode mannetjes met een driehoek op de masker. Wat het extra schokkend maakt is dat de spelletjes die worden gespeeld bijna allemaal gebaseerd zijn op echte (kinder)spelletjes uit Korea, wat de impact alleen maar groter maakt.
Naast het knikkerspel waarbij de oude man Oh Il-Nam, de gganbu van Gi-hun wordt, worden er spellen als Green Light, Red Light (“Mugunghwa kkoci pieot seumnid”) – een soort tikkertje waar Squid Game automatische geweren en heel veel bloed aan heeft toegevoegd, maar ook het Suiker Honingraat spel (Sugar Honeycomb), waarbij het de bedoeling is om het stukje met het vorm (ster, paraplu, vierkant of cirkel) uit de honingraat te halen zonder het geheel te breken. Overigens is ook Suiker Honingraat een spel die de kinderen in het echt spelen. Suiker honingraat is overigens in Zuid-Korea een populair street food met een zoete karamelsmaak en een knapperige, smeltende textuur.

Is Squid Game een waargebeurd verhaal?
Nee, Squid Game is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, noch is het gebaseerd op een boek of manga. In een persconferentie verklaarde Hwang dat hij de show had ontwikkeld nadat hij geïnspireerd was geraakt na het lezen over survivalgames in stripboeken. Survivalgames werd een soort obsessie voor Hwang en zo begon in 2008 zijn poging om er een eigen draai aan te geven en een Koreaanse versie te maken. Ondanks het feit dat het scenario in 2009 af was, duurde het volgens hem erg lang om het project eindelijk te ontwikkelen, omdat het casten van acteurs en het verkrijgen van financiering op dat moment erg moeilijk was. Ook was er kritiek op het scenario: “het idee van een spelwinnaar die rijk wordt, was op dat moment ondenkbaar en de brutaliteit en wreedheid van de spelen waren zorgwekkend. Hierdoor moest ik het even in de ijskast zetten”, vertelde Hwang.
Enkele jaren later was het dan toch raak: Hwang kwam erachter dat er toch meer animo was voor zijn idee en koos ervoor om het als Netflix serie uit te brengen. Die zet heeft nu als resultaat dat het op nummer twee staat van Netflix’s meest bekeken tv-shows: een nieuw Koreaans record.
Afleveringen van Squid Game
De Netflix serie kent (vooralsnog) 1 seizoen met in totaal 9 afleveringen. Deze afleveringen hebben de volgende titels:
- Red Light, Green Light
- Hell
- The Man with the Umbrella
- Stick to the Tea
- A Fair World
- Gganbu
- VIPS
- Front Man
- One Lucky Day
Een tweede seizoen van Squid Game is niet uitgesloten.
Vergelijkbare survival series
Survivalgames is een behoorlijk populair subgenre aan het worden. Een van de meest bekende films in dit subgenre is ‘The Hunger Games’, waarin een jong meisje het gezicht wordt van een rebellie na het winnen van een survivalgame. Ook ‘Hard Target’, ‘The Game’, ‘Ready or Not’ en de Japanse Netflix-serie Alice in Borderland zijn toonaangevende voorbeelden van dit steeds populairder wordend subgenre.
Alle foto’s zijn afkomstig en eigendom van Netflix.
Meer artikelen over Film en televisie
Quotes en woorden uit de serie The Sopranos en hun betekenis
Heb je je ooit afgevraagd wat "gabagool" is of wanneer het gepast is om "Madone" te roepen? Stap in de …
Ontdek deze 5 waargebeurde films met inspirerend verhaal op Netflix en HBO Max
Netflix heeft sinds kort een nieuwe genre waarbij je kunt filteren op films en series die gebaseerd zijn op dingen …
Ash Ketchum en Pikachu na 25 jaar vervangen door Friede en Captain Pikachu
Het nieuws dat Ash Ketchum en Pikachu niet meer te zien zal zijn op tv had de harten van vele …