Zowel HBO Max als Amazon Prime hebben een paradepaardje die veel op elkaar lijken. House of the Dragon (HBO Max) en The Lord of the Rings: The Rings of Power zijn kaskrakers, maar hoe accuraat zijn de vergelijkingen en vooral: wat zijn de verschillen? Lees verder voor het antwoord.
Op 21 augustus was de lancering van House of the Dragon. HBO Max had de portemonnee uitgetrokken om wereldwijd op grote billboards het vervolg van de Game of Thrones serie bekend te maken. Op 1 september 2022 was het aan Amazon Prime om een soortgelijke marketingcampage op te zetten voor diens Rings of Power serie. Deze Lord of the Rings prequel deed het hart van veel fans harder kloppen.
Wat hebben de twee series gemeen? Simpel: het zijn allebei nieuwe epische fantasieën, beide prequel series, beide shows hebben enorm veel fans en, natuurlijk, hebben beiden grote budgetten met een groot bedrijf achter zich. De vraag is nu waar de twee elkaar nog meer overlappen en wat de precieze verschillen zijn. We vergelijken de zwaarden, draken, helden (en heldinnen) van House of the Dragon en Rings of Power met elkaar en focussen even niet op de – spoiler alert – escapades van Rhaenyra & Daemon en Galadriel & Halbrand. Belangrijk om te vermelden: deze observaties zijn gebaseerd op slechts de eerste paar afleveringen.
J.R.R. Tolkien en George R.R. Martin
Allereerst een stukje geschiedenis. The Lord of the Rings, The Hobbit en The Silmarillion werden geschreven door John Ronald Reuel Tolkien, ook wel bekend als J.R.R. Tolkien of gewoon Tolkien. De in 1892 geboren Brit was naast schrijver ook filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Tolkien wordt ook wel eens de vader van de moderne fantasy-literatuur genoemd.
George R.R. Martin, daarentegen, wordt “de Amerikaanse Tolkien” genoemd, maar de twee auteurs concurreren niet met elkaar. Zo haalde Martin veel inspiratie uit Tolkien’s boeken bij het schrijven van zijn eigen “A Song of Fire and Ice” boek, welke als serie door HBO Max werd uitgezonden. Met name op het gebied van magie en wereldopbouw had Martin veel te danken aan Tolkien. “Toen ik begon met het schrijven van Game of Thrones, was een van de dingen die ik deed kijken naar The Lord of the Rings, om te zien wat Tolkien deed om daar lessen uit te trekken, zei Martin in 2019.
Tolkien’s boeken zijn populairder dan Martin’s boeken, maar Tolkien kan nog altijd van zijn troon worden gestoot doordat Game of Thrones alsmaar aan populariteit wint.
Duurste tv-productie ooit
Voordat we naar de helden gaan, is het goed om te kijken naar hoeveel de series hebben gekost. De Amazon Prime serie Rings of Power is de duurste serie ooit gemaakt. De productie van The Lord of the Rings prequel kostte maar liefst 1 miljard dollar waarvan 250 miljoen dollar alleen aan licentiekosten die worden overgedragen aan Tolkien’s familie. Naar verluidt zou de HBO Max serie House of the Dragon 300 miljoen dollar hebben gekost. Ter vergelijking: de achtste en laatste seizoen van Game of Thrones (GoT) kostte rond de 130 miljoen dollar. Een van de redenen waarom Rings of Power zoveel kost is omdat er veel minder toepassingen waren voor CGI in vergelijk met House of the Dragon.
Helden
Er zit een groot verschil tussen House of the Dragon en Rings of Power wanneer het aankomt op helden em heldinnen. Allereerst zijn er heel veel onsterfelijke personages in de Rings of Power serie. Hierdoor moeten de personages lijken op hoe ze werden afgebeeld in The Lord of the Rings en The Hobbit. Een voorbeeld hiervan is Galadriel. De rol van de Elfenkoningin uit Tirion wordt niet gespeeld door Cate Blanchett, die dezelfde personage speelde in The Lord of the Rings. De jongere versie van de onsterfelijke Galadriel wordt gespeeld door de Welshe actrice Morfydd Clark. Galadriel heeft als doel om het kwaad uit te roeien en de opvolger van Morgoth, Sauron, voorgoed te verslaan.



In de House of the Dragon zien we geen bekende gezichten, maar wel de bekende haardossen van de Valyriaanse familie de Targaryens. Aan het begin van de serie lijkt het alsof Daenerys, de Khaleesi weer terug is, maar enkele seconden later is het duidelijk dat het hier gaat om een jonger persoon en aangezien de serie 2000 jaar eerder afspeelt blijkt het te gaan om familielid Rhaenyra. Rhaenyra is een koppig en heldhaftige meisje die haar geboorterecht, namelijk de Ijzeren Troon, wil, ook al gaat dit ten koste van haar halfbroer: Alicent (haar vriendin) en haar vader’s zoon Aegon. Rhaenyra wordt gespeeld door Milly Alcock, die door Emma d’Arcy vervangen gaat worden wanneer haar karakter in het verhaal ouder wordt.
Opvallend is dat personages die terug hadden kunnen keren, zoals de Rode Vrouw, Melisandre, niet in de House of the Dragon lijken te zitten. In plaats daarvan is er ruimte gemaakt voor nieuwe personages zoals Lord Corlys Velaryon.
Draken
Waar draken zeldzaam waren in de Game of Thrones series (alleen Daenerys had er een paar), vliegen er een stuk of 17 rond in de House of the Dragon. Deze vuurspuwende wezens zijn belangrijk voor het verhaal van de Targaryen familie en daarmee de gehele serie.
In de prequel “The Rings of Power” zien we Morgoth ook gebruik maken van de kwaadaardige monsters, maar de draken zijn slechts een van de vele monsters en wezens die in The Rings of Power te zien zijn. Een van de draken in The Rings of Power is Ancalagon, welke vergeleken kan worden met Balerion, de grootste draak aller tijden in The House of Dragon. Ancalagon wordt niet vereerd als Balerion, maar dat maakt de draak niet minder gevaarlijk en zeker niet minder duister.
Een ander verschil is dat de draken in de Amazon Prime serie kunnen praten, alhoewel we moeten bekennen dat we dat nog niet hebben gezien. Uitgaande van Smaug, die kon praten, zijn de draken van Tolkien meer dan alleen vuurspuwende wezens. Bij The House of Dragon is direct duidelijk dat de draken van Rhaenerya (Syrax) en Daemon (Carexes) alleen gemaakt zijn om te doden.



Zwaarden en andere wapens
Naast draken maken de fictieve personages van beide series gretig gebruik van een meer conventioneel wapen, namelijk het zwaard. De troef van de House of the Dragon is dat de Targaryen familie beschikt over de legendarische Valyrian zwaarden (Valyrian Steel). Valyrian zwaarden zijn gemaakt van Valyrisch staal, dat een fictief metaalsoort is in de serie. Zo trekt Koning Viserys het machtige zwaard der koningen, Blackfyre, wanneer hij gezag wil uitoefenen, terwijl zijn broertje Daemon de slankere Dark Sister gebruikt om zijn vijanden neer te slaan. Niet onbelangrijk: ook de Ijzeren Troon bestaat uit ontelbare zwaarden en, volgens de legende, zichzelf kan verdedigen tegen mensen die niet geschikt zijn om te regeren.
Interessant genoeg zijn de legendarische zwaarden uit Martin’s boeken te vergelijken met mithril, het zeldzame en kostbare metaal dat voorkomt in The Lord of the Rings serie. Mithril komt alleen voor in de steden Khazad-dûm en Númenor; steden die beiden te zien in The Ring of Power. Mithril zou sterker zijn dan staal, maar ook lichter. In “The Rings of Power” zullen we vermoedelijk enkele van deze legendarische zwaarden te zien krijgen, zoals bijvoorbeeld het zwaard van Isildur welke ook wel bekend staat als Narsil en het lot in zich draagt. Vooralsnog blijft het speculeren.
Talen
Een ding staat vast: Tolkien’s The Ring of Power heeft de winnende hand, aangezien de Brit een filoloog was en ook nog eens zijn eigen talen zoals de Elfentaal, de Quenya, Orkentaal (Zwarte Taal) en de Dwergentaal creëerde.
George R.R. Martin’s ‘Hoog Valyrisch’ en de Dothraki taal komt nog enigszins in de buurt van wat Tolkien deed, maar daarmee is alles gezegd. Hoog Valyrisch is de moedertaal van de Targaryen familie en worden in de eerste paar afleveringen van House of the Dragon veelvuldig gebruikt door de Targaryen oom (Daemon) en nicht (Rhaenyra). De Dothraki taal komt (nog) niet voor in de House of the Dragon, maar volgens Martin was dit naar eigen zeggen sowieso niet meer dan 8 woorden, dus veel hoeven we daar niet van te verwachten.



Datzelfde kan niet gezegd worden over de Rings of Power en het valt direct op wanneer de twee series worden vergeleken. Zo wordt de Quenya amper gebruikt door Galadriel, Elrond en de andere Elfen en hetzelfde geldt voor de Orcs en Dwergen (“Dwarves”) die hun eigen taal niet gebruiken in de eerste paar afleveringen.
Bron, foto banner: HBO
Meer artikelen over Film en televisie
Quotes en woorden uit de serie The Sopranos en hun betekenis
Heb je je ooit afgevraagd wat "gabagool" is of wanneer het gepast is om "Madone" te roepen? Stap in de …
Ontdek deze 5 waargebeurde films met inspirerend verhaal op Netflix en HBO Max
Netflix heeft sinds kort een nieuwe genre waarbij je kunt filteren op films en series die gebaseerd zijn op dingen …
Ash Ketchum en Pikachu na 25 jaar vervangen door Friede en Captain Pikachu
Het nieuws dat Ash Ketchum en Pikachu niet meer te zien zal zijn op tv had de harten van vele …