Google Stadia, de cloud gaming service van Google, stopt er officieel mee waarmee en sluit op 18 januari 2023 diens virtuele deuren. Technologie en teamleden van Stadia zullen worden opgenomen in de rest van Google’s zakelijke activiteiten, maar wat is er gebeurd en waarom stopt Google met Stadia?
Google Stadia kon niet op een beter moment starten. Het platform werd namelijk gelanceerd op 19 november 2019 – er was een wereldwijd tekort aan grafische kaarten en chips, en de wereld ging in quarantaine tijdens de pandemie en was mede daardoor op zoek naar nieuw indoor entertainment op een schaal die nog nooit eerder was gezien. Het was de ‘perfecte storm’ van omstandigheden voor Stadia om het groot te maken, vooral ook omdat Stadia beloofde dat iedereen elke game via de browser kon spelen, zonder dat het specifieke of dure hardware nodig had.



Een gebrek aan relevantie is dodelijk in de huidige aandachtseconomie, en dat is waarschijnlijk een groot deel van de reden waarom Stadia is gesloten. Ook het economische model van Google is voor een deel schuldig: abonnees van Stadia Pro kregen elke maand een handvol games die ze konden spelen zolang ze een abonnement hadden – vergelijkbaar met PlayStation Plus – maar voor de meeste games moest je ze apart kopen.
Vergeleken met de streamingdiensten van Xbox en Sony, die beide over vrij aanzienlijke bibliotheken beschikken, was het moeilijk te zien waarom je Stadia zou kiezen voor het streamen van games. Stadia werd nog moeilijker te verkopen toen Google’s killer idee, namelijk een YouTube-integratie met inkomstenverdeling waarbij je kon kijken naar een YouTuber die een game speelde en vervolgens op een link kon klikken om de game in je browser spelen, nooit werd gerealiseerd.
Annuleringen
De ene na de andere annulering zou daarna volgen. Zo werd Terraria for Stadia geannuleerd nadat het de ontwikkelaar uit diens Google account had gezet en niet wilde helpen om weer toegang te krijgen. Daarna werd Jade Raymond, de topman die bekend staat om projecten als Metal Gear Solid 4, Assassin’s Creed en meer, werd ingehuurd om de interne ontwikkelingsstudio’s te leiden, maar in 2021 abrupt werd gesloten. Dit leidde ertoe dat Raymond afscheid nam van het bedrijf en vervolgens een heleboel hoge Stadia-figuren opslokte voor zijn nieuwe onderneming Haven.



Voor velen was dit het moment dat ze wisten dat Google zou stoppen met Stadia, maar het bedrijf gaf zelf aan dat daar absoluut geen sprake van was. Het was wel de trigger om de geruchtenmolen te starten, omdat Google’s een reputatie heeft om projecten stop te zetten zodra het niet meer voldoet aan de (intern) gestelde eisen.
Ondanks de tweets waarin ze zelf aangaven dat ze door zullen gaan met Stadia en Stadia Pro, was waarschijnlijk het een en ander al in beweging gezet. Naar alle waarschijnlijkheid hadden de managers hun social media teams, ontwikkelaars en de rest van het Google Stadia team niet verteld wat het plan was. Naar verluidt waren veel mensen die dicht bij de dienst stonden verrast door de beslissing.
Prijzen en toegankelijkheid
Wat vooral een doorn in het oog was voor veel mensen was dat je als gamer geen toegang spellen die je al op andere platforms had gekocht. Dat is frappant, want als je een Xbox koopt verwacht je ook niet dat je PlayStation games tot je beschikking krijgt. Toch was die verwachting er bij velen wel, zeker ook omdat concurrent GeForce Now dit wel toestond. Ook was het niet mogelijk om de Stadia controller buiten het platform van Stadia zelf te gebruiken, ondanks het feit dat de controller WiFi en Bluetooth ondersteunde. Het apparaat zelf was ook nog eens compatibel met een beperkt aantal apparaten, wat gebruikers frustreerde.



Naast de limitaties kwamen er ook klachten binnen over de prijzen van Google Stadia. Gebruikers wilden graag een paar dollar neerleggen voor een Google-dienst, maar niemand wilde honderden dollars betalen voor iets waarvan ze stiekem het gevoel hebben dat het op korte termijn volledig waardeloos wordt. Daarnaast wilden ze niet dezelfde prijs betalen voor het streamen van een game terwijl ze voor een dergelijk bedrag ook de game zouden kunnen bezitten.
Stadia had geen hoge retail- en distributiekosten, maar toch was de prijs relatief hoog. Tel daarbij op dat klanten de verwachting hadden dat het streamen van games minder zou moeten kosten en je hebt een gefaald product. Google beaamt dit ook, want het zegt Stadia af te bouwen “omdat het platform simpelweg niet populair genoeg en niet de tractie bij gebruikers gekregen die we hadden verwacht.”
Bron, foto banner: Google
Ook interessant
Meer artikelen over Economie
Wat is de Big Mac-index en hoe werkt het?
Wanneer we denken aan McDonald's, denken velen van ons aan de iconische Big Mac - een dubbele hamburger met speciale …
Het ontstaan en de betekenis van Black Friday en Cyber Monday
De gekte die bekend staan als Black Friday en Cyber Monday zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van het jaarlijkse shoppen, …
Wat er gebeurde in het FTX fiasco en wat het betekent voor crypto
FTX, de ooit machtige cryptocurrency exchange van eigenaar en oprichter Sam Bankman-Fried die reddingslijnen bood aan noodlijdende crypto-gerelateerde bedrijven, kon …