Pure toeval heeft geleidt tot waanzinnige uitvindingen door uitvinders die ofwel bezig waren met een oplossing voor een ander probleem of geluk bij een ongeluk achter bepaalde dingen kwamen. Hieronder een lijst met ontdekkingen en uitvindingen die ‘per ongeluk’ werden gedaan.
1. De magnetron
Percy Spencer, een Amerikaanse uitvinder en ingenieur werkte bij het bedrijf Raytheon die grote magnetrons voor bedrijven bouwden. Toen Spencer voor één van die magnetrons stond, merkte hij op dat het chocolaatje in zijn broekzak begon te smelten. Hij vond dat een apart fenomeen en begon te experimenteren met meer producten, zoals popcorn die toen alle kanten opvloog. Zodoende werd de eerste ‘magnetronoven’ (hetgeen wij thuis hebben staan) door Spencer gepatenteerd en voor 5000 dollar per stuk verkocht.
Hier een video van een magnetron-reclame uit de jaren 70.
2. Slinky
Wie kent ‘em niet? De Slinky of traploper in het Nederlands, is een speelgoed die door Richard T. James werd ontwikkeld nadat hij per ongeluk een springveer liet vallen toen hij in een scheepswerf in Philadelphia werkte. James zag dat hij de springveer kon laten ‘lopen’ als hij het juiste materiaal zou gebruiken en ging aan de slag. Aanvankelijk geloofde zijn vrouw niet in het project, maar na enkele jaren was het raak: James had een manier gevonden en gaf Slinky aan de kinderen in zijn buurt, die er direct dol op waren. Vanaf dat moment begon het te lopen voor het koppel die het product in 1946 tijdens de Amerikaanse speelgoedbeurs met de rest van de wereld deelden.
Een reclame uit de jaren 70 met in de hoofdrol, de Slinky.
3. Play-Doh

De Play-Doh was feitelijk niet voor kinderen bedoeld. Kutol Products, het bedrijf achter de Play-Doh, maakte de klei oorspronkelijk voor het verwijderen van viezigheid van het behang. Ze merkten op dat kinderen de klei vooral gebruikten als versiering tijdens kerst. Dit bracht ze op het idee om de chemische stoffen eruit te halen, de klei verschillende kleuren te geven en op de markt te brengen. Tot op de dag van vandaag zijn er maar liefst 3 miljard stuks verkocht en heeft het product ze gered van faillissement.
4. Klittenband
De Zwitserse ingenieur George de Mestral kwam in 1941 op het idee van een klittenband nadat hij thuiskwam van een wandeling en zich verbaasde over hoe moeilijk het was om klitten uit zijn kleding en uit de vacht van zijn hond te krijgen. Hij besloot om met een microscoop te kijken naar hoe deze klitten eruit zagen en merkte merkte op dat ze zijn overdekt met kleine haakjes, wat het mogelijk maakte om als het ware ‘vast te grijpen’. Het kostte de Zwitser heel veel tijd en moeite, maar na 10 jaar was het dan eindelijk zo ver: hij had een sluitingssysteem bedacht dat hij in 1951 in Zwitserland patenteerde. Sindsdien staat zijn bedrijf Velcro synoniem voor klittenband, maar doordat het patent is verlopen zijn de advocaten van het bedrijf bang dat hun trademark zullen verliezen als iedereen in de VS het klittenband nog steeds ‘velcro’ roept.
In de video hierboven zie je de oproep van de advocaten van Velcro om het woord ‘velcro’ niet meer te gebruiken voor klittenband.
5. Chips
Het had weinig gescheeld of de paprika – en naturel chips zoals wij ze nu kennen, waren nooit op de markt gekomen. De uitvinding wordt toegedicht aan de Afro-Amerikaanse en Indiaanse chef-kok George Crum die in 1853 in het restaurant Moon’s Lake House in Saratoga Springs, New York, te maken kreeg met en klant die constant kloeg. De klant had als klacht dat de patat die werd geserveerd te dik en ongezouten was, waarna Crum besloot de aardappelen flinterdun te snijden en te frituren. De gast – waarvan de overlevering zegt dat hij spoorwegmagnaat Cornelius Vanderbilt was – was gek op dit nieuwe etentje die Saratoga Chips werd genoemd. De rest is geschiedenis.

6. Teflon
De officiële naam luidt Polytetrafluoroethylene (PTFE), maar het product staat in de volksmond beter bekend als Teflon. Teflon is een chemische verbinding die door Roy Plunkett bij toeval werd ontdekt toen hij met zijn collega een experiment aan het uitvoeren was. Zij hadden in een paar kleine cilinders enkele gassen gedeponeerd waarna bleek dat deze gassen de cilinder niet verlieten. Na verdere studies zou blijken dat PTFE voor zorgde en dat tevens een van de meest gladste materialen ter wereld was. Het materiaal had zoveel potentie dat het zelfs door het leger werd gebruikt en nu ook in onze pannen te vinden is.
7. X-Ray
De X-Ray of Röntgenstralingen zijn essentieel in de medische wereld, maar natuurlijk ook in de luchtvaartsector waar het voor de screening van passagiers en bagage zorgt. Wilhelm Conrad Röntgen deed deze ontdekking toen hij in 1895 als professor op de Würzburg Universiteit in Duitsland bezig was met het experimenteren met kathodestraling. Op dat moment zag hij een fluorescerend gloed op zijn bureau. Hij veronderstelde dat dit een nieuwe onzichtbare straling was, omdat dit niet mogelijk was geweest met de natuurkundige kennis van dat moment. Röntgen had gelijk en wilde dit ook testen bij zijn vrouw, waarvan het plaatje van haar hand nu bekend staat als de eerste röntgenfoto.
Belangrijk om te weten is dat in het Engels, de stralingen bekend staan als X-Ray. Röntgen wilde namelijk niet dat de stralingen niet naar hem vernoemd werden.

8. Sacharine
Saccharine, ook wel bekend als (kunstmatige) zoetstof, wordt vaak gebruikt als vervanger van suiker. De voornaamste theorie over de ontdekking van sacharine luidt als volgt: Constantin Fahlberg en Ira Remsen deden onderzoek naar koolteerderivaten toen laatstgenoemde in 1879 na weer een lange dag in het laboratorium van de Johns Hopkins-universiteit naar huis ging. Toen Remsen en zijn vrouw broodjes nuttigden, viel hem op dat de broodjes soms zoet en soms bitter smaakten. Zijn vrouw, daarentegen, proefde geen enkel verschil waarna Remsen het idee kreeg om aan zijn vingers te likken. Hij had namelijk het idee dat dit moest komen door de resten van een van de chemicaliën uit het laboratorium. De volgende dag deed hij exact hetzelfde en kon nu concluderen dat het de oxidatie van tolueen was, die de broodjes de zoete had gegeven.
De zoetstof kreeg de naam sacharine en werd door zijn researchpartner Constantin Fahlberg een jaar na de ontdekking gepubliceerd. Het was niet Remsen, maar Fahlberg die de vinding zou patenteren wat hem rijk maakte. Remsen was furieus doordat hij de uitvinding had gedaan, maar het mocht niet meer baten.
Ook interessant
Meer artikelen over Geschiedenis
Het ontstaan en de betekenis van Black Friday en Cyber Monday
De gekte die bekend staan als Black Friday en Cyber Monday zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van het jaarlijkse shoppen, …
The Negro Motorist Green Book: reisgids voor Afro-Amerikanen toen racisme in VS wettelijk was toegestaan
In 2018 kwam er weer aandacht voor 'The Negro Motorist Green Book' van Victor Hugo Green nadat de film 'Green …
België, Congo en de menselijke dierentuin uit Belgisch-Congo tijdens Expo ’58
Voor de wereldtentoonstelling van 1958 zette België een 'menselijke zoo' neer waar mensen uit Congo bezichtigd konden worden. Hieronder het …