Als je in een restaurant om een 7Up vraagt en het blijkt dat ze het niet hebben, dan is de kans groot dat ze je een Sprite als vervanger geven. Maar zijn deze transparante drankjes wel met elkaar te vergelijken? En wat zijn nou de verschillen tussen deze, op het eerste oog, bijna-identieke brouwsels?
Sprite
Ontstaan van 7Up en Sprite
Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda. Zo heette de originele 7Up voordat het in 1936 werd omgedoopt naar 7Up, waarvan overigens nog altijd niet bekend is waar getal 7 voor staat. Deze kleurloze koolzuurhoudende frisdrank met lemon-limesmaak (vandaar de eerste naam), werd al in 1929 bedacht door de Amerikaan Charles Leiper Grigg die daarvoor al een ander drankje, ‘Whistle’, op de markt had gezet. 7Up sloeg aan bij het grote publiek en geholpen door de vele advertenties groeide het bedrijf razendsnel. 7Up bleef een familiebedrijf totdat het in 1978 door Philip Morris werd overgenomen die de internationale tak aan PepsiCo en de Amerikaanse rechten aan Dr. Pepper Snapple Group doorverkocht.

Sprite, daarentegen, kwam pas in 1959 op de markt. In West-Duitsland werd het drankje initieel gelanceerd als een ’transparente lemon-lime Fanta’ en gaf het de toepasselijke naam Fanta Klare Zitrone. In 1961 zou het onder de naam Sprite als concurrent van 7Up op de Amerikaanse markt komen waarmee de concurrentie tussen Sprite en 7Up werd geboren.
Verschil in ingrediënten
Het grootste verschil qua smaak zit hem in het gebruik van een specifiek zoutsoort. Waar Sprite gebruikmaakt van sodium maakt 7Up gebruik van potassium in zijn winstgevende formule.
Een ander niet onbelangrijk verschil is dat Sprite veel meer kunstmatige conserveermiddelen gebruikt, terwijl 7Up 100% natuurlijke smaken bevat en geen toegevoegde kleuren heeft.
Verschil in smaak
Door gebruik van verschillende ingrediënten verschillen de producten ook qua smaak, al zullen velen blijven zeggen dat dat niet het geval is. Feit is echter dat 7Up een bitterdere smaak heeft in vergelijk met zijn concurrent. Deze eigenschap wordt vaak toegedicht aan het gegeven dat 7Up bruisender is doordat er meer koolzuur in zit. Dit is de reden waarom het nemen van een (grote) slok 7Up iets lastiger is dan bij Sprite.
Verschil in marketing
- Sprite, onderdeel van de Coca-Cola Group, gebruikt in haar marketingcampagnes van oudsher beroemde artiesten en sporters die inspelen op Sprite’s populariteit onder de jeugd. Dit heeft ervoor gezorgd dat Sprite wordt gezien als een ‘cool’ merk.
7Up richt zich niet op een specifieke doelgroep. Het bedrijf wil dat jong en oud – liefst in familieopstelling – geniet van het oer-Amerikaanse drankje en heeft jarenlang gebruikt gemaakt van het stripfiguur Fido Dido om dit ideaal uit te beelden.



Verschil in marktaandeel
- Sprite is met name populair in de Verenigde Staten, Europa en Afrika. Het heeft in deze regio’s een grotere marktaandeel dan 7Up.
Fans van 7Up zijn het best af in Azië, waar het populairder is dan Sprite.
Internationaal gezien heeft Sprite overigens een marktaandeel van in totaal 8%, wat het dubbele is van 7Up die blijft steken op 4%.

Verschil in calorieën
Sprite bevat meer calorieën dan 7Up. Eerstgenoemde bevat ongeveer 140 calorie per 500 ml terwijl dat bij 7Up 87 calorie per 500 ml is. Om dit te compenseren heeft Sprite in onder andere Nederland en Frankrijk in 2013 30% van het suiker vervangen met de natuurlijke zoetstof stevia.
Conclusie
Ofschoon 7Up en Sprite qua smaak en uiterlijk op elkaar lijken, blijft een twistpunt. Echter, na deze analyse kunnen we met zekerheid stellen dat er wel degelijk significante verschillen zijn tussen de twee frisdranken die niet met, noch zonder elkaar kunnen.
Ook interessant
Meer artikelen over Eten en drinken
Waarom is MrBeast Burger populair in Amerika en komt het ook naar Nederland?
MrBeast Burger is een regelrechte hit in de Verenigde Staten, maar waarom eigenlijk en zal deze nieuwe restaurantketen waarvan de …
Waarom krijgen we slaap nadat we hebben gegeten?
Een korte wetenschappelijke uitleg over het krijgen van een slaperig gevoel nadat we hebben gegeten. Sommigen noemen het ook wel eens …
Wat betekenen de namen van de koffiebeker maten in Starbucks?
Heb je je ooit afgevraagd waarom de verschillende formaten van de koffiebekers bij Starbucks - van klein naar groot - …